zaterdag 2 juli 2011

Strawberry season

Het is weer strawberry season! Ze zijn weer volop te verkrijgen in de winkels of je kunt ze zelf gaan plukken op een aardbeienveld. Dat is natuurlijk veel leuker en een stuk goedkoper! Vorige week zaterdagmorgen waren we al op tijd gegaan om een paar dozen vol te plukken. Jan was de dag ervoor aangekomen, dus met ons viertjes gingen we druk aan de pluk.
William had al snel uitgevonden dat je ze lekker op kon eten, al snel zat hij onder de rode aardbeiensap!

Help yourself!

Stuiken vol met sappige aardbeien.
Nadat we drie dozen vol hadden, gingen we thuis aan de slag om er jam van te maken. Zoals ik al eerder had verteldt is het hier heel gewoon om je eigen jam, fruit en groenten te wecken. Canning heet dat hier.
De potten worden eerst goed verwarmt in heet water en nadat de jam is gemaakt wordt het in de hete potten geschept. Daarna moet je de potten nog 10 min. goed laten koken in het water, zodat het vacuum trekt. Meestal gebeurt dat ook wel zonder ze te koken, maar dit is toch veiliger. Als je 'plop, plop' hoort, betekent dat ze vacuum zijn.
 

          De maison jars worden opgewarmd.                  De hete jam wordt in de hete potten geschept.

In totaal hebben we 18 potten gemaakt. Het was even een karwei, maar het geeft een voldaan gevoel als ze allemaal netjes naast elkaar staan en alles weer is opgeruimd. Als de potten met jam weer gekookt zijn, moeten ze 24 uur staan.

                    Lekker zoet en sappig.                                           We kunnen weer even vooruit!

De volgende dag hebben de verse aardbeien en jam op de boterham geproefd. Het smaakte heerlijk!


Lekkere verse aardbeien en jam!

Over een paar weken zijn de perzikken rijp en kunnen we perzikken inmaken. In de winter heb je dan altijd een verse voorraad voor taart, cake, fruithapje enz. Straks in de herfst gaan we appelmoes en apple pie filling maken. Het is even wat werk, maar je hebt er een heel jaar gemak van en het smaakt ook nog eens een stuk lekkerder!


1 opmerking:

 1. Mmmm wat zie dat er heerlijk uit! Heb je al die spullen zelf aangeschaft. Klopt het dat oom Jan ook op de foto staat? :) Tis idd wel kaal zonder boom in jullie tuin. Vindt Gerard het niet jammer? Hij is zo'n bomen liefhebber...! Leuk tafelkleedje trouwens. Mijn complimenten. Zie er heel gezellig uit. 'k Zou graag een keertje bij jullie willen komen eten.
  De foto's die Aline heeft gemaakt (van mijn opdrachten) sturen we naar haar vakantie nog wel op. Ze staan nl op haar camera. Kan ik helaas niet bijkomen.

  Geef Willempje maar een dikke knuffel van zijn tante.

  Greetings to everyone!

  liefs, Anneke

  BeantwoordenVerwijderen