zaterdag 16 maart 2013

Creatief met soesjes

Hebben jullie ook wel eens dat je niet weet wat je je gasten gaat serveren bij de koffie? Ik heb het heel vaak. Wat voor cake zal ik bakken? Het moet lekker zijn, maar ook niet al te veel werk en het liefst met ingredienten die ik op dat moment in huis heb. In geval van nood hebben we gelukkig een Hollandse bakker in het dorp waar je een lekker stuk gebak kunt kopen. Het doorsnee gebak wat je in de supermarkt kunt kopen is veel te vet en niet echt lekker. Daarom bakken we hier meestal alles zelf. En dan niet met pakjes waar je alleen nog maar een ei of melk aan hoeft toe te voegen, nee helemaal van scratch, zoals ze dat hier noemen.
Vorige week hadden we vrienden over om te genieten van een echte Hollandse pot, stampot wortels! Hij had het al eerder bij ons gehad en hij vond het zo lekker dat ik aanbood dat ze gezellig nog een keer samen konden komen. Een lekker stuk suddervlees erbij en met z'n allen hebben we zo genoten van een eenvoudige, traditionele maaltijd.
Maar wat zou ik dan voor bij de koffie serveren? In gedachten ging ik langs wat ik in huis had. Soesjes! Ik had nog soesjes in de vriezer. Snel haalde ik er een aantal uit en liet ze ontdooien. Ik smelte chocolade au bain marie in een glazen schaal (die ik in een pan met kokend water laat hangen) en suiker in een ander pannetje. Als je een keer iets makkelijks en lekkers wilt maken moet je dit zeker eens proberen. Het lijkt een beetje op een moorkop.
Om de chocolade makkelijk te laten smelten voeg ik een klein beetje boter toe. Zorg dat het water onder de schaal zachtjes kookt en roer voorzichtig. De suiker duurt even voordat het gesmolten is, blijf roeren todat het een gladde massa is. Dan pak je een soesje en dip je het voorzichtig in de gesmolten suiker. Hier plak je een ander soesje tegenaan. De suiker dient dus als lijm. Ik plakte er 4 tegen elkaar en 1 er bovenop. Als je er genoeg gemaakt hebt giet je de gesmolten chocolade over de soesjes en ter ganering kun je er een aardbei insteken of ander fruit.
Laat dit afkoelen. Vlak voor het serveren kun je het bestrooien met poedersuiker. Als je ze uit de koelkast haalt zijn ze wel een beetje vochtig, waardoor de poedersuiker snel verdwijnt (zoals je kunt zien op de foto).


Deze week hadden we March break en in plaats van dat Aline donderdagavond bij ons kwam eten, waren we uitgenodigd bij Aline. Heerlijk om je te laten verassen met de kookkunsten van een ander. Bij binnenkomst kwam een lekkere geur ons tegemoet, alsof we een Italiaans restaurant binnen stapten. Ze had pasta gekookt met turkeymeatballs in tomatosauce. Wat lekker! Als toetje was er ijs en vooral William en Sofia hebben daar van genoten!


Verder zijn Aline en ik (en William en Sofia) nog naar antiek- en kringloopwinkeltjes geweest, altijd een verassing wat je tegenkomt. Ook zijn we nog naar een tweedehands boekwinkeltje geweest. William en Sofia vonden het erg leuk om tussen de rijen boeken door te rennen en verstoppertje te spelen. Daar bleven we dus niet al te lang... we hebben trouwens wel een paar mooie boeken gevonden!
Bij de Salvation Army winkel in ons dorp heb ik trouwens nog mooie borden op de kop getikt. Een paar gebaksbordjes (ik was al heel lang op zoek naar dit formaat) en een oud bord met pastelkleurige bloemen erop. Samen met de nieuwe At Home die bezorgt werd hebben we weer genoeg om van te genieten en inspiratie op te doen.

 
 
Inspiratie om de decoratie op de tafel te veranderen. In de basement bewaar ik kaarsen, nepbloemen, mandjes, potjes en allerlei andere spulletjes. Als ik dan wat verander lijkt het net of ik weer wat nieuws heb gekregen, zo leuk! Even in de kastjes kijken en je hebt zo weer wat 'nieuws' bij elkaar gezet.
 
 
 
Een strikje en een kantje er aan geven net dat beetje extra. Alleen een beetje oppassen met het branden van de kaarsen...
 
Binnen hebben we voorjaar, nu buiten nog! Maar als ik naar buiten kijk zie ik de sneeuw naar beneden dwarrelen. Het zal nog wel een maand of twee duren voordat het wat warmer wordt.
William kan niet wachten tot het zomer is, want dan mag hij in de zandbak. Ik heb gezegd dat hij in de zandbak mag als alle sneeuw weg is en het lekker warm is buiten. Als de zon naar binnen schijnt zegt hij, 'Look mama, de zon schijnt! Nu kan William in de zandbak!' Helaas, nog even geduld.
 
Een fijn weekend en als ik de banana cake weer gebakken heb, zal ik dat recept plaatsen. Op die manier kan ik eerst alles wegen, zodat het wat makkelijker is voor jullie om het recept te volgen.

eerst in de ko

4 opmerkingen:

 1. Het ziet er lekker en gezellig uit!
  Ik geniet altijd erg van je romantische blogs.
  Hier krijgen we ook al lentekriebels.
  We hebben al wel een weekje heerlijk zacht weer gehad maar de week erna was het weer erg koud met sneeuw.
  Voor Nederlandse begrippen was dat wel uniek.
  Hopelijk komt vandaag het zonnetje er nog door, ziet het er toch allemaal weer wat gezelliger uit.
  Nou, een fijne dag!

  Groetjes van Aline Pas (ha ha bekende namen voor je) uit Veenendaal

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Gerlien,
  Het ziet er inderdaad weer lekker en gezellig uit! Konden we maar een keer komen binnen wippen om onze vingers af te likken aan je bakkunst..
  leuke vondst die bordjes. Je kunt ze zelfs combineren! groetjes maatje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gerlien
  Leuk om je verhalen weer te lezen, dacht stuur maar even een berichtje dan weet je dat het nog gewaardeerd wordt wat je alllemaal schrijft.
  Kan ik zelf ook weer leuke ideeen opdoen
  Groetjes Janine Huisken-Flim

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha! Wat een leuk idee van die soesjes! Moest gelijk denken aan die moorkoppen die we in Gouda bij de Plus vaak kochten en dan verstopten zodat niemand ze opat,haha!
  Het ziet er weer erg gezellig uit bij je in huis, leuk he om toch steeds met kleine dingetjes wat te veranderen!

  groetjes Lianne

  BeantwoordenVerwijderen