dinsdag 17 mei 2011

Schooltrip

Voor de tweede keer maakten we ons klaar om twee musea te bezoeken in Norwich en Burgessville. Met Social Studies (Geschiedenis) behandelen we de tijd dat de Pioneers naar Canada trokken en er zich settelden. Heel interessant, vooral omdat het nog niet eens zo heel lang geleden is. En bijna elk kind heeft wel voorvaders die uit een ander land komen. Het spreekt dus echt aan. Met dit schoolreisje zijn we eerst naar een schoolmuseum en daarna naar een museum over de Pioneers tijd hier op het dorp geweest.

Twee weken geleden waren we nog maar net aangekomen of de stroom viel uit door de storm die rondging. Tja, in het donker kun je niet veel beginnen. Vanaf school werden we gebeld dat een bus ons op zou halen, omdat de hele school de verdere dag vrij zou hebben. Het zou namelijk nog wel even duren voordat de stroom weer aangesloten zou zijn.
Met heftig onweer of rukwinden gebeurd het geregeld dat de stroom uitvalt. Dit komt omdat de draden boven de grond zijn en als er dan een boom omvalt is de stroom uit. Soms duurt het maar even, soms een hele dag. Dan besef je pas hoe afhankelijk we van stroom zijn!
Vandaag was het beter weer, maar erg koud!
De kinderen konden zich verkleden als Pioneer. De meeste jongens droegen bijv. bretels en een strohoed, de meisjes wollen sjaals, schorten, hoedjes of een echt outfit zoals je ook in het 'Kleine huis op de prairie' ziet. Sommigen hadden zelfs originele lunchtrommels meegenomen! Van knapzakken tot mandjes met een geruite theedoek erop. De kinderen zagen er prachtig uit!

Toen we bij het schoolmuseum aankwamen (een echte, originele school van vroeger) werd de bel geluidt en moesten de jongens en meisjes in twee aparte rijen gaan staan. De meisjes gaan voor! :-)

De jassen, lunchtrommels en hoeden van de jongens werden bij de kapstokken achtergelaten en we kregen een impressie van een schooltje uit 1800. Dit is een klein schooltje van hout, gebouwd in de grote school zelf. Het fungeert namelijk vooral als museum.
De kinderen werden als snel aan het werk gezet en konden optelsommen maken op slates (leien).
Schrijven op slates? That's fun!

De vrouw die de rondleiding deed, speelde gelijk als juf van vroeger. Soms moest er een straf uitgedeeld worden, omdat één van de kinderen niet goed luisterde of een fout had gemaakt. Dit was natuurlijk erg spannend! De vloer aanvegen of in elke hand een boek vasthouden en met wijdgesperde armen op één been gaan staan. Het ging er vroeger absoluut niet pedagogisch aan toe. De straffen die vandaag werden uitgedeeld waren vooral om een voorbeeld te laten zien en de kinderen hadden dan ook de grootste lol!

Daarna was het tijd om naar het echte lokaal te gaan. De tafeltjes, borden, vlaggen, leermaterialen enz. enz. zijn allemaal nog origineel en mogen door de kinderen gebruikt worden.
Er werd gelezen uit oude boekjes, sommen op het bord gemaakt, namen van opgezette vogels opzoeken en als toppunt schrijven met echte inkt en een kroontjespen. Een hele ervaring, vooral omdat de kinderen hier ook niet met een vulpen schrijven. Iets totaal nieuws dus!

Papier is kostbaar, dus wordt er veel gebruik gemaakt van het bord.

Lezen uit oude boekjes.

Schrijven met echte kroontjespennen en inktpotjes. Quite the challenge!

Na al dat harde werken was het tijd voor een break. Buiten konden de kinderen zich uit leven met touwtjetrekken, steltlopen en ringen.
Speelgoed van vroeger, maar nog net zo interessant en uitdagend!
Lots of fun playing outside!

Voordat we het wisten was de morgen alweer voorbij. De lunch werd opgegeten en de gele schoolbus kwam om ons naar het museum in Norwich te brengen. Daar bezochten we de black smith, het eerste huis dat in Norwich gebouwd is en allerlei oude souvenirs from the old days.
Helaas waren mn batterijen van de camera leeg en kon ik geen foto's meer maken. Binnen in het museum zijn wetenswaardigheden over Norwich, een kleine general store die je kunt bekijken en speelgoed waar de kinderen aan het eind van de middag nog even mee mochten spelen.
Al met al een erg leuke dag! De kinderen hebben genoten en over een paar weken gaan we op de 'echte' schooltrip. Dan bezoeken we een Pioneer village en zullen de kinderen allerlei leuke activiteiten doen. Hopelijk is het dan wat warmer buiten en komen we niet helemaal verkleumd weer op school aan!

2 opmerkingen:

 1. Hoi Gerlien,
  Leuk zo'n dag met je klas weg! Krijg je beetje idee hoe het er vroeger aan toe ging. Ik heb vandaag je banaancake gebakken en het is super gelukt! Vanavond bij de koffie gaan we proeven.
  Meer recepten uit Canada zijn altijd welkom!
  Groetjes tante Gerdien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Gerlien! Wat een leuk verhaal! En die foto's in het oude schoollokaal....echt erg gezellig! En al de kinderen verkleed....
  Groetjes Evelien

  BeantwoordenVerwijderen