dinsdag 12 april 2011

Pre-school

Voor 8 weken lang geef ik ook les op Pre-school, samen met een andere collega. Elke dinsdag is er dan een morgen- en een middaggroep.
De kinderen gaan hier in Canada met 5 jaar naar school. Ze komen dan op Kindergarten en leren daar gelijk alle letters en cijfers. Vandaar gaan ze naar Grade 1 (groep 3) en blijven op dezelfde school totdat ze in Grade 12 zijn. Tegen de tijd dat ze klaar zijn, zijn de studenten 17, 18 jaar. De basisschool en vervolgonderwijs zitten dus in hetzelfde gebouw. Het werkt heel anders dan in Nederland.
Om de kinderen toch wat voor te bereiden, voordat ze naar Kindergarten gaan, hebben we een Pre-school (kleuterklasje) voor 8 weken lang. We leren ze de basisprincipes, zoals leren luisteren, omgaan met klasgenoten, knippen, plakken enz. Het is erg interessant om de verschillen te zien tussen de kinderen. De een weet precies hoe ze een schaar moeten vasthouden en de ander heeft nog geen idee!
Aan het begin van de periode komen sommige kinderen heel verlegen binnen en anderen voelen zich gelijk als een vis in het water.
Elke keer zijn er ook 2 moeders die helpen en 1 moeder die voor koekjes en drinken zorgt voor alle kinderen.
Deze periode werken we over (gezond) eten. We maken werkbladen, kleuren tekeningen (n.a.v. het Bijbelverhaal) en maken een knutselwerkje.
Vandaag hebben we een koe gemaakt. Omdat de morgen/middag maar zo kort is, kunnen de kinderen niet alles zelf doen.
De volunteers (moeders die vrijwilligerswerk doen) bereiden het voor en dan kunnen de kinderen aan de slag. Vandaag moesten ze met een wattenstaafje de vlekken op het 'lijf' verven en de kop uitknippen. De volunteers hebben het verder in elkaar gezet.
Al met al was het een leuk eindresultaat!
The cow gives us milk.

Ook werd er een werkblad gemaakt. De ene keer is het voorbereidend schrijven. Bijv. lussen overtrekken en zelf verdergaan. Of er zit een rekenoefening in verstopt enz. 
Hier wordt hard gewerkt!

Na al dat harde werken is het tijd voor een snack and drink! Alles wordt uitgedeeld en ondertussen wachten de kinderen met de handen onder te tafel totdat iedereen wat heeft. Zo leren ze alvast op spelenderwijze wat regels. Voor sommigen best moeilijk! ;-)

William heeft dikke lol tijdens 'snacktime'!

Tot nu toe ging William ook mee 'smorgens en bracht ik hem 'smiddags naar de babysit, waar hij voor z'n dutje kon. Maar ons kereltje zorgt voor teveel onrust, dus vanaf nu gaat hij de hele dag naar de babysit. We zijn op de helft, dus het is maar voor 4 weken.
Aan het eind van de morgen/middag worden de kinderen weer opgehaald en is er weer een dag voorbij!

4 opmerkingen:

 1. Hoi Gerlien,
  Je bent nog heel druk zie ik!
  Heel leuk om te lezen hoe het er bij jullie toe gaat, echt anders dan in nederland.

  groetjes tante Gerdien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hah Gerlientje!
  Haha wat grappig, hoe Willempje geniet! Jammer hoor, dat hij nu naar de babysit moet;) Leuke werkjes gemaakt! 'k Zou zo een morgentje willen helpen.

  Greetz from Holland!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, lollige foto;s!
  grx Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heej!

  Dat ziet er gezellig uit zeg! En William vermaakt zich daar wel zo te zien. Leuk hoor om weer eens wat te lezen van je bezigheden.

  groetjes Lianne en Niek

  BeantwoordenVerwijderen